Hechtpleister
Hechtpleister kopen van bekende merken zoals Leukoplast, Leukopor, Leukoflex, Leukosilk en Micropore doet u bij de medische groothandel de Boer!
Lees meer
2 producten

Hechtpleister

In dit artikel leest u:

Wat is een hechtpleister?

Wanneer moet ik een hechtpleister gebruiken?

Welke soorten hechtpleisters zijn er?

Hoe breng ik een hechtpleister aan?

Moet een hechtpleister droog blijven?

Mag ik zwemmen en/of douchen met een hechtpleister?

Hoe lang moet een hechtpleister blijven zitten?

Mijn hechtpleister laat los, wat nu?

Hoe verwijder ik een hechtpleister?

 

Wat is een hechtpleister?

Met hechtpleisters, ook wel medische tape genoemd, kun je verbanden en/of gaasjes goed vastzetten. Hechtpleisters zijn dus enorm handig voor in de EHBO-doos. Alhoewel de naam misschien doet suggereren dat deze pleisters alleen geschikt zijn voor hechtwonden, is de hechtpleister een pleister die in veel verschillende situaties kan worden ingezet. Een hechtpleister kan namelijk worden gebruikt voor het dichten van wonden maar wordt voornamelijk gebruikt voor het goed vastplakken van allerlei soorten verbanden en/of gaasjes.

 

Wanneer moet ik een hechtpleister gebruiken?

U heeft een hechtpleister nodig in een van de twee onderstaande gevallen:

  • Wanneer u een wond met scherpe randen bij elkaar dient te brengen
  • Wanneer u een verband of gaasje goed vast dient te plakken op de (gevoelige) huid.

In het eerste geval is er meestal sprake van een scheur- of snijwond. In dit geval is het raadzaam om zo snel mogelijk uw huisarts te bezoeken of in ieder geval te contacteren. Tot die tijd zou u zelf een hechtpleister kunnen aanbrengen om de wond te dichten. De hechtpleister brengt de wondranden van de wond bijeen, waardoor de verwonding weer gaat dichten. Hechtpleisters hebben de eigenschap dat ze mee kunnen rekken. Dit is wenselijk bij een eventuele zwelling van de wond en zal de genezing van de wond bevorderen. 

Echter zijn er ook een aantal uitzonderingen waarbij het zelf aanbrengen van hechtpleisters juist wordt afgeraden. Deze wonden dient u NIET zelfstandig te dichten. Dit zou namelijk kunnen leiden tot infecties of een slechte wondgenezing. Bij onderstaande gevallen dient u onmiddellijk een arts te bezoeken en zelf geen hechtpleister aan te brengen:

  • Bij grote, gapende wonden
  • Bij diepe wonden van meer dan enkele millimeters diep
  • Bij wonden met rafelige randen
  • Bij vieze wonden met vuil in de wond
  • Bij bijtwonden

Daarnaast kan een hechtpleister gebruikt worden voor het stevig vastplakken van verbanden, gaasjes en andere pleisters die mogelijk los zouden kunnen laten. Hechtpleisters zijn namelijk gemaakt om extra goed te blijven plakken op de huid. Met hechtpleisters zou u dus bijvoorbeeld ook een klein stukje verband op de huid kunnen aanbrengen, in plaats van het volledige lichaamsdeel eerst te omwikkelen.

Doordat hechtpleisters veelzijdig kunnen worden ingezet is het een onmisbaar onderdeel van de EHBO-doos. We raden we u daarom aan om altijd hechtpleisters in de buurt te hebben voor het geval u te maken heeft met acute verwondingen en u hechtpleisters met spoed nodig heeft. 

 

Welke soorten hechtpleisters zijn er?

Bij De Boer Dental vindt u hechtpleisters in verschillende soorten en maten. Zo vindt u in ons assortiment hechtpleisters van bekende merken zoals Leukoplast en Hansaplast. Omdat wij een medische groothandel zijn, kunt u ook bij ons terecht voor goedkope hechtpleisters van merken zoals Klinimed. Deze hechtpleisters zijn van de hoge kwaliteit die u gewend bent, maar tegen voordelige prijzen. Heeft u vragen over hechtpleisters of een van onze andere producten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord en geven u graag advies.

 

Hoe breng ik een hechtpleister aan?

Als u de hechtpleister gaat gebruiken om een wond af te dekken, is het noodzakelijk om zorgvuldig te werk te gaan. Het is belangrijk om handschoenen te dragen voordat u de hechtpleister gaat aanbrengen. Zorg er allereerst voor dat de omliggende huid schoon is. Dit doet u eerst met water en hierna met een desinfectiemiddel zoals betadine. Maak de huid hierna wel goed droog zodat de hechtpleister goed aan de huid blijft plakken. Hierna plakt u de hechtpleister op de huid aan één kant van de wond. Vervolgens duwt u de twee wondranden voorzichtig naar elkaar toe, zodat ze elkaar licht aanraken. U kunt de hechtpleister nu in zijn geheel over de wond heen aanbrengen. De hechtpleister houdt de twee zijden van de wond nu tegen elkaar aan waardoor de genezing wordt bevorderd.

De hechtstrips moeten droog blijven anders vallen zij er te snel af. Hechtpleisters vallen vanzelf van de wond. Wanneer u de hechtpleister gaat gebruiken om een verband of gaasje vast te plakken, kunt u de hechtpleister beschouwen als een soort plakband. Let er hierbij op dat de pleister overal zowel het verband als de huid aanraakt, zodat de wond goed wordt beschermd en het verband niet loslaat. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn een zwaluwstaartje in de hechtpleister te knippen. Hoe u dat doet staat hieronder uitgelegd.

 

Een zwaluwstaartje in een hechtpleister knippen:

Zwaluwstaartjes zijn uitermate geschikt voor het extra stevig aanbrengen van hechtpleisters. Vooral op beweeglijke delen van het lichaam, zoals vingers, handen en voeten kan het gebruik van zwaluwstaartjes in hechtpleisters wenselijk zijn. Door de vorm van een zwaluwstaartje in de hechtpleister te knippen, geeft de hechtpleister beter mee en heeft de pleister meer plak oppervlak waardoor hij minder snel los zal laten.

Wanneer u geen hechtpleisters met zwaluwstaartjes bij de hand heeft, kan u deze ook zelf knippen. U knipt hiervoor een klein driehoekje in de twee uiteinden van de hechtpleister, zodanig dat er twee vleugeltjes ontstaan (de zwaluwstaartjes). U kunt eventueel deze vleugeltjes uit elkaar trekken en kruislings opplakken. Op deze manier zorgt u voor een extra goede bevestiging en voorkomt u dat de pleister van de huid afglijdt.

 

Moet een hechtpleister droog blijven?

Om te voorkomen dat de hechtpleister loslaat, is het van belang dat de hechtpleister droog blijft. Wanneer de hechtpleister door een arts is aangebracht, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk instructies gekregen over het verzorgen van de wond en het gebruik van de pleister. Over het algemeen kunnen we stellen dat een hechtpleister die op een wond is aangebracht minstens twee tot drie dagen lang droog moet blijven, om te voorkomen dat de hechtpleister loslaat. De pleister is namelijk bedoeld om de genezing van de wond te bevorderen. Dit proces wilt u uiteraard niet belemmeren.

Wanneer u zelf een hechtpleister heeft gebruikt om bijvoorbeeld een verband of gaasje goed vast te zetten, dan is er geen specifieke termijn hoe lang de hechtpleister droog moet blijven. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat wanneer een hechtpleister vochtig is geworden, deze vervangen moet worden. Dit geldt uiteraard ook voor het verband zelf.

 

Mag ik zwemmen en/of douchen met een hechtpleister?

Een hechtpleisters is van zichzelf niet waterdicht. Als het belangrijk is dat uw hechtpleister goed op zijn plek blijft zitten, kunt u dus niet met een hechtpleister gaan zwemmen. Of u kunt douchen of een bad kunt nemen met een hechtpleister, is afhankelijk van de locatie waar de hechtpleister is aangebracht. Als u kunt garanderen dat de hechtpleister niet nat wordt, kunt u gerust gaan douchen of een bad nemen. U kunt er eventueel ook voor kiezen om de hechtpleister af te dekken met een plastic zak of een waterdichte hoes. Op deze manier voorkomt u dat de hechtpleister nat wordt tijdens het douchen of baden.

 

Hoe lang moet een hechtpleister blijven zitten?

Hoe lang een hechtpleister moet blijven zitten, is afhankelijk van de grootte en diepte van de wond. U dient een hechtpleister die door een arts op een wond is aangebracht niet zelf los te trekken voordat u hiervoor goedkeuring heeft gekregen van uw arts. Wanneer u vroegtijdig de hechtpleister lostrekt loopt u het risico dat de wond weer open gaat of gaat bloeden. Dit zou de wondgenezing kunnen belemmeren. 

 

Mijn hechtpleister laat los, wat nu?

Na enkele dagen zal de hechtpleister uit zichzelf loslaten. Dit is volkomen normaal. Wat er nu moet gebeuren, is afhankelijk van de situatie. Is de wond grotendeels genezen, dan hoeft er geen nieuwe hechtpleister worden aangebracht. Wanneer u een verband, gaasje of een normale pleister wilt gaan gebruiken om vuil en vocht te weren, kunt u dit gerust aanbrengen. Dit is echter niet noodzakelijk. Laat uw hechtpleister echt vroegtijdig los? Neem dan contact op met uw arts voor advies.

 

Hoe verwijder ik een hechtpleister?

Een hechtpleister die is aangebracht om een wond te dichten, mag niet zomaar verwijderd worden. Wanneer u de hechtpleister mag verwijderen, is afhankelijk van de omstandigheden. In de meeste gevallen zal de hechtpleister na enige tijd vanzelf loslaten en is het niet nodig om deze zelf te verwijderen.

Een hechtpleister die u zelf heeft aangebracht om een verband of gaasje op zijn plek te houden, kan wél worden verwijderd. U kunt de pleister losweken met (lauwwarm)water, zodat de pleister eenvoudig loslaat. U kunt eventueel ook een spray gebruiken voor het verwijderen van pleisters en pleisterresten. Deze zogenoemde pleisterverwijderaars zorgen voor een comfortabele verwijdering van pleisters en pleisterresten.

Hechtpleisters voorkomen helaas geen littekens, maar zorgen wel voor een goede hechting van de wond. Hoe het litteken zich ontwikkelt is afhankelijk van de situatie en verschilt per persoon. Voor de behandeling van littekens zijn er zijn ook siliconenpleisters verkrijgbaar. Deze pleisters zorgen voor een goede hydratering van de huid en houden de huid soepel. Dit zorgt ervoor dat het litteken sneller geneest en herstelt. Hiermee worden littekens vlakker, soepeler en dunner. Ook voor siliconenpleisters kunt u terecht bij de Boer Dental. Ons gehele assortiment siliconenpleisters vindt u op deze pagina.

 

Online hechtpleisters kopen

Wilt u hechtpleisters bestellen? Bij DeBoerDental.nl kunt u eenvoudig online hechtpleisters bestellen. Ons assortiment bestaat uit hechtpleisters van verschillende merken en maten. Zo vindt u onder andere hechtpleisters van de merken Leukoplast, Leukoflex, Leukopor, Leukosilk, Kliniplast en Micropore. Daarnaast vindt u verschillende soorten pleisters met voor allerlei doeleinden, om iedere wond veilig te kunnen behandelen. Heeft u nog vragen over hechtpleisters, of een van onze andere producten? Neem gerust contact op met onze klantenservice, zij staan u graag te woord.

 

Hechtpleister aanbieding

Wilt u profiteren van de beste aanbieding op hechtpleisters? Hou dan regelmatig deze pagina in de gaten om te weten wanneer hechtpleisters of een van onze andere producten tijdelijk in de aanbieding zijn. De pleisters zijn dan nóg goedkoper dan dat u van ons gewend bent. U kunt er ook voor kiezen om u aan te melden voor onze digitale nieuwsbrief. U bent dan altijd als eerst op de hoogte van acties en producten die tijdelijk in prijs verlaagd zijn. U hoeft dan geen hechtpleister aanbieding meer te missen.

Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Inloggen
Or sign up here
Favorites
U heeft geen items in uw lijst.
Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters
Taal & Valuta