Buisverband en Netverband kopen?
Buisverband en netverbanden online kopen? Bestel al uw verbandmateriaal bij de medische groothandel. Alle maten buisverband direct leverbaar!
Lees meer
20 producten
Al 10 jaar uw vertrouwde leverancier
Gratis verzending vanaf €60.00 ex btw
Scherpe prijzen

Buisverband

Buisverbanden zijn rond geweven elastische verbanden en bieden een eenvoudige oplossing voor het fixeren van wondverbanden. Een buisverband is elastisch en kan gemakkelijk en snel worden aangelegd. Hierdoor wordt een buisverband veel gebruikt bij verwondingen die vaak gecontroleerd moeten worden. Ze worden gebruikt als compressieverband of als fixatieverband.

 

Wat is buisverband?

Voor de niet-medisch-opgeleide koper is buisverband kopen vaak een groot mysterie. Want wat is buisverband nou precies? En waarvoor wordt buisverband gebruikt? We leggen het hieronder uit:

Allereerst is het van belang om te weten dat buisverband onder te verdelen is in twee verschillende varianten; het netverband en het kousverband. Beide verbanden worden gemaakt in een buisvorm, waar buisverband ook zijn naam aan heeft te danken. De verbanden zijn op rol verkrijgbaar maar ook voorgeknipt op maat verkrijgbaar. In beide gevallen kun je buisverband gebruiken om een verband op zijn plek te houden. Het grote voordeel van een buisverband is dat er geen tape of verbandklemmen nodig zijn. Dit is niet alleen handig voor patiënten met een pleisterallergie, maar ook enorm handig voor de persoon die het verband aan moet leggen. Dit maakt dat de buisverbanden erg populair zijn in de thuiszorg en bij poliklinische patiënten. Het fijne gebruiksgemak in combinatie met het goede draagcomfort maakt het dat buisverband zo populair is. 

Daarnaast zijn er ook nog andere toepassingen waarbij het buisverband kan worden gebruikt. Zo kan het buisverband ook gebruikt worden om de huid te beschermen of kan het ingezet worden als drukverband om compressie te geven aan bijvoorbeeld een arm of been. Door de structuur van het materiaal is het buisverband elastisch in zowel de lengte als in de breedte. Hierdoor blijft het buisverband goed op zijn plaats zitten en zorgt het ook voor een gelijkmatige drukverdeling rondom het ledemaat. De druk die door het buisverband wordt uitgeoefend kan pijnverlichting geven bij verrekkingen van pezen of banden en vormen van een oedeem. Daarnaast biedt de constructie van buisverband aanzienlijk meer bewegingsvrijheid dan een wond die verbonden is met bijvoorbeeld een gaasje of een zwachtel. Voor veel patiënten is dit een groot voordeel en maakt het dat de voorkeur uitgaat naar het gebruik van een buisverband in vergelijking met andere verbandmiddelen. Een buisverband helpt niet alleen de pijn te verlichten en de wondgenezing te bevorderen, maar helpt ook met het normaal kunnen blijven bewegen van het ledemaat. In de meeste gevallen is dit ook nog eens bevorderlijk voor het genezingsproces.

Nu we weten wat buisverband is en waarvoor het wordt gebruikt, wordt het tijd om het verschil tussen de twee varianten nader uit te leggen. Lees hieronder wat de verschillen zijn tussen netverband en kousverband.

 

Netverband

Netverband bestaat uit een lange buis van rond gebreid elastisch materiaal. De draden van de constructie liggen ver van elkaar en wordt daarom een netverband genoemd. De grofmazige constructie lijkt op die van een net en heeft daar ook zijn naam aan te danken. De constructie geeft het verband een grote rekbaarheid en is daarmee dus ruim inzetbaar voor verschillende ledematen. Over het algemeen wordt netverband gebruikt om wondverbanden op hun plaats te houden. Daarnaast wordt netverband ook veel gebruikt bij het op zijn plek houden van buisverband op moeilijke plaatsen zoals een teen of neus. Door het netverband op of over het ledemaat aan te brengen, blijft het verband goed op zijn plek zitten. Op die manier wordt de bewegingsvrijheid niet beperkt en blijft de verwonding goed bedekt. Voor patiënten die allergisch reageren op bijvoorbeeld tape, is een netverband een enorme uitkomst. Door het gaasverband te vast te zetten met een netverband is het gebruik van tape niet meer nodig. Netverbanden worden in verschillende maten gemaakt en zijn kunnen hierdoor gebruikt worden voor iedere ledemaat. Het is vanzelfsprekend dat een vinger een andere breedte en rekbaarheid nodig heeft dan een knie. Gelukkig is netverband in de meeste gevallen verkrijgbaar op rol, zodat je precies de juist benodigde lengte kunt afknippen.

 

Kousverband

Kousverband is ook een rondgebreide buis. Deze buis wordt gemaakt van katoen of viscose in combinatie met polyamide en elasthaan. De elasthaan zorgt voor elasticiteit en zorgt er daarmee voor dat het buisverband zijn functie krijgt. Het kousverband dient namelijk gebruikt te worden voor een gelijkmatige verdeling van de compressie. Zo wordt een kousverband ingezet bij een verrekking of verstuiking. Kousverband gebruik je echter niet alleen voor verstuikingen van de enkel of knie, maar ook bij bijvoorbeeld de verstuiking van een rib. De druk die het kousverband rondom uitoefent helpt bij de pijn. Naast dat kousverbanden gebruikt worden bij verstuikingen, wordt dit soort buisverband ook regelmatig ingezet bij het vastzetten van verband of als kous onder gips. Bij vormen van een oedeem of bij spataderen kan kousverband de druk helpen te verzachten en de pijn daarmee te verlichten. Daarnaast kan bij dermatologische problemen een kousverband de huid juist beschermen. 

Kousverband wordt namelijk ook veel gebruikt bij zalfkompressen. Een zalfkompres is een gaasje met daarop een ontsmettende zalf. Dit zalfgaasje zorgt ervoor dat de wond vochtig blijft en niet uitdroogt. De wond blijft daarmee dus soepel. Zalfkompressen worden vaak in combinatie met een buisverband gebruikt bij bijvoorbeeld de behandeling van brandwonden.

Verder kan een kousverband goed gebruikt worden voor onder een steunkous of in het geval van zwachtelen. Bij zwachtelen wordt overtollig opgehoopt vocht in weefsels afgevoerd door compressietherapie. Al met al heeft kousverband veel inzetmogelijkheden en is daardoor erg populair in de thuiszorg. 

Kousverband kun je kopen op een rol maar ook op maat geknipt. Deze voorgeknipte kousverbanden zijn kant dus kant en klaar. Beide soorten zijn wasbaar en eenvoudig steriel te maken. Belangrijk is dat u de juiste breedte van het kousverband kiest. Deze moet overeenkomen met de maat van het ledemaat waar u het kousverband voor wilt gaan gebruiken. Daarnaast moet de druk van dit buisverband prettig aanvoelen en niet knellen. Twijfelt u over de maatvoering van het kousverband? Neem dan gerust contact met ons op. We geven u graag advies over buisverband. Eventueel kunt u ook een medisch expert om advies vragen.

 

Vingerbob

Naast netverband en kousverband bestaat er ook nog de vingerbob. De vingerbob is een ook een soort buisverband, maar staat op zichzelf. Alhoewel de vingerbob theoretisch gezien ondergebracht kan worden aan het kousverband, verdient hij toch een eigen uitleg. Een vingerbob is namelijk een kousverband die speciaal is ontwikkeld voor de vinger. Dit buisverband wordt veel gebruikt bij een wond of snee op de vinger. Door het gebruik van een vingerbob hoeft er geen gebruik worden gemaakt van een pleister. Bevindt de wond zich bijvoorbeeld op een knokkel? Dan kan een vingerbob een goede oplossing bieden. Een pleister op de knokkel is namelijk niet ideaal omdat dit de beweeglijkheid van het gewricht belemmert. Door een vingerbob te gebruiken in plaats van een pleister, is de wond wel beschermd tegen vuil en vocht maar wordt de bewegingsvrijheid van de vinger niet belemmerd. De vingerbob wordt gemaakt van zacht katoen, wat prettig aanvoelt. Daarnaast is een vingerbob zeer functioneel en bevordert hij het genezingsproces van de wond. Onder een normale pleister kan het al snel gaan broeien wanneer het vochtig wordt. Doordat een vingerbob is gemaakt van katoen, droogt deze sneller op. Dit is bevorderlijk voor de wondgenezing. Wist u dat er in de voedingsmiddelenindustrie blauwe vingerbob worden gebruikt? De blauwe kleur valt namelijk extra in het voedsel, mocht de vingerbob in het uitzonderlijke geval van de vinger af glijden. Deze is door de blauwe kleur beter traceerbaar in de voedingsproducten en zo voorkomt men dat er ongewenste dingen in het voedsel belanden.

 

Hoe gebruik je buisverband?

Hoe je een buisverband gebruikt, is volledig afhankelijk van de reden van gebruik. Bij een verstuikte knie kun je bijvoorbeeld een op maat geknipte kousverband kopen. Belangrijk is wel dat je deze in de juiste maat koopt. Hierna kun je het buisverband aantrekken. Buisverband kan ook uit worden gewassen, ideaal voor wanneer je het buisverband langer gaat gebruiken. In tegenstelling tot een kousverband, wordt een netverband over het algemeen meestal aangelegd door iemand met een medische achtergrond. Diegene kan u ook adviseren welk verband er nodig is en hoe u dit verband zelf aan kunt brengen. Mocht het verband zijn aangelegd door een arts en heeft u nog vragen? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts. Wanneer u een wond gaat verzorgen is het altijd van belang dat u hygiënisch te werk gaat. Zorg ervoor dat u de wond behandelt met schone handen of trek eventueel handschoenen aan. Daarnaast is het belangrijk dat het buisverband comfortabel moet aanvoelen. Dit geldt voor ieder soort buisverband. Wanneer het buisverband een te grote druk uitoefent zal deze gaan knellen en dit is niet de bedoeling. Mocht dit gevoel toch ervaren na het aanbrengen van buisverband, dan is het verstandig om een grotere maat buisverband te gebruiken. Twijfelt u over de maat buisverband? Dan is het altijd verstandig om bij twijfel een medisch expert (zoals een arts/huisarts) om advies te vragen.

 

Conclusie

Bij buisverband kopen is het dus goed om te kijken naar de verwonding en de vereiste verzorging daarvan. Bij een verstuikte knie is het bijvoorbeeld zal de voorkeur waarschijnlijk uit gaan naar een kousverband. Wilt u een buisverband gebruiken om een ander verband te fixeren dan zal de voorkeur waarschijnlijk uitgaan naar een netverband. Bij de Boer Dental verkopen wij verschillende buisverbanden, variërend van netverband tot kousverband en van Tubigrip tot vingerbob. Heeft u nog vragen over een van onze producten? Onze klantenservice beantwoordt graag uw vragen. Wilt u buisverband bestellen? Dan bent u bij Medische Groothandel de Boer aan het juiste adres.

Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Inloggen
Or sign up here
Favorites
U heeft geen items in uw lijst.
Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters
Taal & Valuta
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »