Injectienaalden kopen?
Voor het injecteren en opzuigen van vloeistoffen gebruikt u injectienaalden. Een injectienaald is steriel verpakt en daarmee geschikt voor eenmalig gebruik. Om deze reden worden ze daarom ook wel disposable naalden genoemd.
Lees meer
1 producten

Injectienaalden

Voor het injecteren en opzuigen van vloeistoffen gebruikt u injectienaalden. Een injectienaald bestaat uit een holle metalen naald waarop een luerlock conus is bevestigd. Deze wordt meestal van kunststof gemaakt. De kleur van de conus zegt iets over de dikte (diameter) van de naald en dus niets over de lengte van de naald. Een injectienaald is steriel verpakt en daarmee geschikt voor eenmalig gebruik. Om deze reden worden ze daarom ook wel disposable naalden genoemd. 

Injectienaalden zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. De diameter van de naald wordt uitgedrukt in de norm Gauge (G). Hoe hoger het nummer voor de G is, hoe kleiner de diameter van de naald is. Een naald van 26G is dus dunner dan een naald van 20G. In onderstaand overzicht vindt u enkele voorbeelden van injectie naalden uitgedrukt in de norm Gauge met de daarbij horende diameters. 

 • 20G = 0.9 mm
 • 22G = 0,7 mm
 • 23G = 0,6 mm
 • 25G = 0,5 mm
 • 26G = 0,45 mm

Iedere injectienaald heeft ook een kleur. De kleur van de naald geeft net zoals de G-norm (Gauge) de dikte van de naald aan. Zo heeft een naald van 20G een gele kleur, en een injectienaald van 22G een zwarte kleur. In het assortiment van de Boer vindt u onder andere BD injectienaalden en Romed injectienaalden.

 

Welke injectiemethodes zijn er?

Er zijn 5 verschillende methodes om te injecteren, deze leest u hieronder:

 • Intradermaal injecteren: Dit houdt in dat de vloeistof direct in de huid geïnjecteerd wordt. Injectienaalden van 26G tot 28G zijn geschikt voor het Intradermaal injecteren.
 • Intramusculair injecteren: Dit houdt in dat de vloeistof direct in de spier wordt geïnjecteerd. Injectienaalden van 26G tot 30G zijn geschikt voor het intramusculaire injecteren.
 • Subcutaan injecteren: Dit houdt in dat de vloeistof direct in onderhuids weefsel wordt geïnjecteerd. Injectienaalden van 19G tot 27G zijn geschikt voor het subcutaan injecteren.
 • Intradermaal injecteren: Dit houdt in dat de vloeistof in de bovenste laag van de huid wordt geïnjecteerd. Deze manier van injecteren wordt veel gebruikt om medicijnen in de huid te injecteren. Bijvoorbeeld bij huidbehandelingen en huidtesten.
 • Epiduraal injecteren: Dit houdt in dat de vloeistof in de ruggenmerg wordt geïnjecteerd. Deze manier van injecteren wordt veel gebruikt om medicijnen of lokale anesthetica in het ruggenmerg toe te dienen. Deze injectiemethode wordt vaak ingezet voor pijnbestrijding bij operaties aan het ruggenmerg of bij cliënten die chronische rugpijn ervaren.

 

Welke injectietechnieken zijn er?

Bij het injecteren zijn er verschillende injectietechnieken die u kunt toepassen om de vloeistof toe te dienen. De injectietechnieken worden onderverdeeld in twee verschillende technieken. Deze noemen we de loodrechttechniek en de huidplooitechniek. Wat die injectie technieken inhouden en waar u welke injectietechniek voor gebruikt, leest u hieronder.

 

Loodrechttechniek:

De loodrechttechniek is de meest gemakkelijke injectietechniek en heeft daarom in de meeste gevallen de voorkeur. De naald wordt loodrecht op het huidoppervlak ingebracht. De naald gaat door de opperhuid en de lederhuid heen. Deze injectie techniek kan zowel met als zonder opnemen van een huidplooi worden toegepast. Deze techniek wordt in de meeste gevallen gebruikt voor het injecteren van insuline met pennaalden.

 

Huidplooitechniek:

Bij de huidplooitechniek neemt u de huidplooi op met 2 of 3 vingers. Wanneer u meer vingers gebruikt om de huidplooi op te nemen wordt er vaak ongewenst spierweefsel meegenomen. De huidplooi is dan ook te dik. Gebruik daarom maximaal 3 vingers om de huidplooi op te nemen en breng de injectienaald in onder een hoek van 45° á 60 graden. De naald dient u op gematigde diepte in te brengen, ongeveer halverwege tussen het hoogste en laagste punt van de huidplooi.

 

Wat is een injectiegebied en welke injectiegebieden zijn er?

De plaats waar de injectie wordt toegediend, wordt ook wel het injectiegebied genoemd. Het lichaam wordt onderverdeeld in verschillende injectiegebieden. In onderstaande afbeelding worden de injectie gebieden weergegeven. Daarnaast wordt aangegeven welke injectienaald u in welk injectiegebied kunt gebruiken.

injectiegebieden

 

Welke soort injectienaald moet ik gebruiken?

Wanneer u een injectie naald gaat gebruiken, is het goed om te weten dat hoe kleiner de injectienaald is, des te makkelijker het injecteren gaat. Het injecteren met een kleine injectienaald is ook minder pijnlijk dan met een grote injectienaald. 

In het assortiment van de Boer vindt u verschillende soorten injectienaalden. Deze injectie naalden worden geleverd zonder spuit en zijn allemaal steriel verpakt. Injectienaalden verschillen in lengte en diameter en iedere injectie naald is te gebruiken voor verschillende toepassingen. Welke soort injectienaald u nodig heeft, is ook afhankelijk van de injectiemethode, de injectietechniek, het injectiegebied en de dikte van het onderhuidse weefsel. 

In bovenstaande tekst heeft u kunnen lezen welke injectiemethodes, injectietechnieken en injectiegebieden er zijn. Afhankelijk van deze factoren kunt u de juiste injectienaald kiezen. We begrijpen dat het kiezen van de juiste injectienaald alsnog lastig kan zijn. Om u een handje op weg te helpen met het kiezen van de juiste injectienaald, leest u hieronder welke naald u nodig heeft.

 

Injectienaald intracutaan

De intracutane injectienaald wordt gebruikt wanneer een medicijn huid wordt toegediend.

De toediening bevindt zich in de bovenste huidlaag aan de binnenkant van de onderarm. Dit is het gebied onder het sleutelbeen of de schouderbladen. De naald wordt evenwijdig aan het huidoppervlak aangebracht. Bij deze injectietechniek injecteert men in een maximale hoek van de naald. De schuine kant van de naald wijst naar boven.

Bij intracutane injecties dient u een dunne naald van 27G-25G. De diameter van deze naald is 0,4 - 0,5mm. De kleur van de naald is grijs, bruin of oranje.

 

Injectienaald subcutaan

De subcutane injectienaald wordt gebruikt voor injecties onder de bovenste huidlaag. Bij deze injecties wordt de vloeistof langzaam en geleidelijk opgenomen in het bloed. Bijvoorbeeld bij het toedienen van insuline.

De toediening van subcutane injecties bevindt zich in het onderhuidse bindweefsel. Het injectiegebied bevindt zich op het bovenbeen, het gebied rondom de navel, de billen of de buitenkant van de onderarm. De injectietechniek die wordt toegepast kan zowel de loodrechttechniek als de huidplooitechniek zijn. De verschillende injectietechnieken heeft u hier kunnen lezen.

Bij subcutane injecties die worden toegediend door middel van de loodrechttechniek gebruikt u een dunne naald van 27G tot 23G. De diameters van deze naalden zijn 0,4 - 0,6mm. De kleuren van deze naalden kunnen grijs, bruin, oranje, paars of blauw zijn.

De lengte van de injectienaald is hangt af van de gebruikte injectietechniek en van de dikte van de huid. Voor loodrechte subcutane injecties gebruikt u een naald van: 5 - 12mm, dit is een bruine naald.

Voor subcutane injecties met behulp van de huidplooitechniek gebruikt u een naald van 19 - 32mm. Dit is een blauwe, paarse, oranje of grijze injectienaald. Voor subcutane injecties bij kinderen m.b.v. de huidplooitechniek wordt een naald van 5 mm, 6 mm, 8 mm, 10 mm of 12mm gebruikt. Dit zijn bruine injectienaalden.

 

Injectienaald intramusculair

De intramusculaire naald gebruikt u voor het toedienen van medicatie. Deze injectienaald wordt gebruikt wanneer het toe te dienen medicijn snel dient te werken. Daarvoor dient het goed te worden opgenomen in de spier. De toediening bevindt zich in het spierweefsel. 

De vloeistof wordt sneller opgenomen in de bloedsomloop in vergelijking met een subcutane injectie. Opeenvolgend in opnamesnelheid zijn de meest geschikte injectie gebieden in de armspieren, de dijbeenspieren of de bilspieren. Bij intramusculaire injecties wordt de loodrechttechniek toegepast door middel van een strakgetrokken huid.

Bij intramusculaire injecties dient u een iets dikkere en langere naald te gebruiken. De 0,8 mm x 25 mm of de 0,8 mm x 40 mm wordt meestal gebruikt voor volwassenen. De groene 0,8 mm x 16 mm naald is beter geschikt voor kinderen. De naaldlengte is ook afhankelijk van de dikte van het onderhuidse bindweefsel.

 

Injectienaald intraveneus

De intraveneuze injectienaald wordt gebruikt voor het injecteren van medicatie en of vloeistoffen die snel dienen te worden opgenomen. Een intraveneuze injectie wordt ingezet wanneer de medicatie bij de intramusculaire techniek onvoldoende of niet snel genoeg in het bloed wordt opgenomen.

De toediening bevindt zich rechtstreeks in de veneuze bloedbaan. De meest geschikte injectiegebieden zijn in de bloedvaten op de bovenarm. Is dat niet mogelijk, dan heeft de grootste toegankelijke ader de voorkeur. Hoe groter de ader is, des te meer het medicijn wordt verdund door het langsstromende bloed. Hierdoor zal er minder irritatie plaatsvinden in de aderwand. Een intraveneuze injectie wordt ingezet met behulp van de volgende injectietechniek: Met behulp van een stuwband duwt u de ader/vene naar de bovenkant van het injectiegebied. Door te stuwen kunt u de ader gemakkelijker aanprikken. U breng vervolgens de injectienaald in onder een hoek van ongeveer 30 graden. De schuine kant van de naaldpunt wijst naar boven. De injectie naald brengt u aan tot ongeveer 6mm in de vene. Hierna controleert u of de naald goed in het bloedvat geprikt zit. Vervolgens maakt u de stuwband los en kunt u de injectievloeistof toedienen.

Bij intraveneuze injecties dient u een naald van 0,8 of 0,9mm dikte te gebruiken. Een gele of groene naald met een lengte van bijvoorbeeld 38 mm, 40 mm of 50mm is wenselijk.

 

Welke lengte injectienaald heb ik nodig?

De lengte van injectie naalden wordt uitgedrukt in inches, en variëren van 3/8 inch tot 3 1/2 inch. De lengte van de naald hangt over het algemeen samen met de diepte van de injectie. Hoe dieper de toe te dienen injectie is, hoe langer de naald dient te zijn.

 • Intradermale injecties vereisen een naaldlengte 3/8 tot 3/4 inch. 
 • Intramusculaire injecties vereisen een naaldlengte van 7/8 tot 1-1 / 2 inch.
 • Subcutane injecties vereisen een naaldlengte van 1/2 tot 5/8 inch.

 

Optreknaalden

Optreknaalden worden gebruikt voor het opzuigen van vloeistoffen uit bijvoorbeeld infuuszakken of flacons. Om die reden worden optreknaalden ook wel opzuignaalden genoemd.

 

Optreknaald gebruiken

Met een optreknaald zuigt u de vloeistof op. Na het opzuigen en ontluchten verwijdert u de opzuignaald. De optrek naald deponeert u na gebruik in een naaldencontainer. Voor injectie dient u een nieuwe steriele naald te gebruiken. Voor het optrekken van vloeistoffen dient u een roze optreknaald te gebruiken.

optreknaalden

 

Veiligheidsnaalden

Sinds een aantal jaren (januari 2012) geldt er een nieuwe EU-richtlijn. Deze richtlijn benadrukt het veilig werken met naalden en dient daarmee het aantal prikaccidenten te verminderen. Zo omvat de richtlijn een verbod op het terugplaatsen van doppen en naalden en is het gebruik van veiligheidsnaalden en een goedgekeurde naaldcontainer verplicht.

 

Een veiligheidsnaald, wat is dat precies?

De naam verklapt het eigenlijk al, een veiligheidsnaald is een naald waarop een veiligheidsmechanisme is bevestigd. Deze veilige naalden zijn namelijk voorzien van een speciale Smart Slip technologie. Deze technologie zorgt voor een veilige aansluiting op de luer slip spuiten. Daarnaast heeft de veiligheidsnaald een integraal veiligheidskapje. Na gebruik kunt de veiligheidskap met slechts een duimbeweging op een veilige manier over de naald heen klikken. Hierna is de veiligheidsnaald permanent vergrendeld. Het veiligheidssysteem kunt met één hand bedienen.

 

veiligheidsnaalden

 

Veiligheidsnaalden voor influenzavaccinatie (griepprik)

Voor het toedienen van het influenzavaccin, ook wel de griepprik genoemd, worden oranje naalden gebruikt. Voor deze injecties kunt u kiezen uit onderstaande veiligheidsnaalden:

 • BD Eclipse 25G 0,5 mm x 16mm
 • BD Eclipse 25G 0,5 mm x 25mm

Voor het toedienen van influenzavaccinaties gebruikt u een oranje naald. De naaldlengte is afhankelijk van wat u zelf het prettigst vindt in gebruik.

 

Injectienaalden kopen bij de Boer

Steriele injectienaalden bestellen doet u eenvoudig in de webshop van de Boer Dental. Ons assortiment omvat veel verschillende soorten en maten injectie naalden. De meest verkochte injectienaalden zijn die van de fabrikant Becton Dickinson. Deze fabrikant levert injectienaalden van hoge kwaliteit tegen scherpe prijzen. De producent heeft verschillende lijnen injectienaalden, waaronder de BD Microlance injectienaalden, de BD Venflon infuusnaalden en de BD Eclipse veiligheidsnaalden.

Voordat u naalden bestellen gaat is het belangrijk om te weten waarvoor u de injectienaalden gebruiken gaat. Een injectie naald is namelijk te gebruiken voor verschillende toepassingen. In bovenstaande informatie heeft u al kunnen lezen welke injectienaald u het best kunt gebruiken voor verschillende doeleinden. Wilt u injectie naalden kopen maar heeft u nog vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op. We staan u graag te woord en geven u graag advies zodat u de juiste injectienaald kopen gaat.

Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Inloggen
Or sign up here
Favorites
U heeft geen items in uw lijst.
Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters
Taal & Valuta
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »