Nitril, vinyl en latex handschoenen/ Geschiedenis

Waarom wegwerphandschoenen gebruiken? Voor veel sectoren zijn wegwerphandschoenen niet meer weg te denken, de handschoenen bieden een bescherming om de verspreiding van kiemen, infecties en milieucontaminanten te helpen voorkomen. Wegwerphandschoenen zijn een soort persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) De PBM kunnen we uitbreiden met beschermende bedekkingen voor het gezicht, hoofd, lichaam en schoenen. Bij de Boer Dental bieden wij verschillende producten aan die geschikt zijn als PBM, zoals mondmaskers, haarnetjes, mouwovertrekken, schoenovertrekken, laars overtrekken  en beschermende kleding zoal non woven bezoekersjassen etc.

Wegwerphandschoenen bieden een chemische en fysieke barrière tussen de handen en externe omgevingen om de verspreiding van infecties te verminderen, kruisbesmetting te voorkomen en de blootstelling aan schadelijke chemicaliën of milieucontaminanten te voorkomen. Van de verschillende soorten wegwerphandschoenen bieden nitril handschoenen de beste chemische weerstand en wordt aanbevolen bij het gebruik van gewone chemicaliën. Wegwerphandschoenen helpen gebruikers grip te krijgen in olieachtige of glibberige situaties waarbij het misschien moeilijk is om kleine voorwerpen of gereedschap vast te houden.

Latex handschoenen zijn vaak de eerste handschoenen die in je opkomt. In de afgelopen jaren zijn nitril handschoenen steeds populairder geworden. Nitril is de meest aanbevolen disposable handschoen. De ontwikkelingen van nitril handschoenen gaan steeds verder, zo zijn er verschillende, kleuren, diktes. Door deze vele verschillende soorten is het  gemakkelijk om de juiste nitrilhandschoen voor elke klus te vinden.

Geschiedenis van Latex handschoenen

Hoe kwamen de gewone wegwerphandschoenen tot stand? Wegwerphandschoenen begonnen met de visie van één man om zijn vrouw te helpen bij het voorkomen van huiduitslag tijdens operaties. In 1889 werd Dr. William Steward Halstead de eerste hoofdchirurg van het Johns Hopkins-ziekenhuis. Zijn verpleegster en later zijn vrouw Caroline Hampton ontwikkelden huiduitslag van de chemicaliën die ze voor operaties gebruikten. Op zoek naar een oplossing reikte Halstead de Goodyear Rubber Co. uit om rubberen handschoenen voor haar handen te maken. Dit was zo'n succes dat al snel zijn hele chirurgische staf handschoenen droeg tijdens operaties.

Tot nu toe waren latex handschoenen de meest gebruikte wegwerphandschoen op de markt. Latex handschoenen bieden een natuurlijke pasvorm en gevoel met hoge flexibiliteit en elasticiteit om zich aan de handen van de gebruiker aan te passen. Naarmate het gebruik van wegwerphandschoenen groeide de vraag naar latexhandschoenen en stegen de prijzen. Mensen waren op zoek naar een goedkoper alternatief. Dit leidde tot de creatie van de tweede generatie handschoenen, vinyl handschoenen. Dit voordelige alternatief bood een goedkopere prijs voor latex handschoenen, maar verminderde pasvorm en grip.

Een van de grootste problemen was dat geen enkele handschoen op de markt geschikt was voor  producten op basis van aardolie. Om deze reden is een synthetisch materiaal geïntroduceerd dat bestand is tegen op aardolie gebaseerde producten met een sterkere algehele chemische weerstand. Nitril wegwerphandschoenen konden de behoefte aan een hogere chemische bescherming en weerstand goed bieden. Ook zijn de nitril handschoenen zeer geschikt voor mensen met latexallergie. Ook zijn de nitril handschoenen zeer lekbestendig, latexvrij en hadden ze een goede pasvorm. De populariteit van Nitrile is sindsdien verder gegroeid in de medische markten en in industriële markten zoals de automobielsector, de chemische industrie, de veiligheid en de industrie. Tegenwoordig wordt nitril in alle industrieën gebruikt.

Wegwerphandschoenen

Wegwerpbare handschoenmaterialen kunnen in twee grote categorieën worden ingedeeld: natuurlijk rubber en synthetische stoffen. Natuurrubberlatex is afgeleid van de Hevea brasiliensis-boom, voornamelijk afkomstig uit Zuidoost-Aziatische landen zoals Indonesië, Thailand en Vietnam. Anders dan wegwerphandschoenen, wordt latex vaak aangetroffen in producten zoals ballonnen, elastiekjes, spandex, elastieken, vlakgom, veel verband of kleefmiddelen, en nog veel meer huishoudelijke producten.

Latex handschoenen zijn de meest gebruikelijke wegwerphandschoenen voor medische en examentoepassingen. Met de beste pasvorm en gevoel biedt latex een duurzame bescherming tegen gewone chemicaliën en irriterende stoffen voor de handen.

Het nadeel van latex handschoenen, sommige mensen zijn van nature gevoelig of allergisch voor latexproducten. Door regelmatig handschoenen te gebruiken, kan er gedurende lange tijd een allergie en gevoeligheid ontstaan. Een uitslag bekend als contactdermatitis is een veel voorkomend symptoom van een latexallergie of -gevoeligheid. Naarmate het gebruik van latexproducten groeide, werd de opkomst van latexallergieën duidelijker en riep de markt op om een ​​tweede generatie handschoen te maken van een goedkoop synthetisch plastic materiaal. De oplossing was vinyl handschoenen, gemaakt van Polyvinyl Chloride.

Polyvinylchloride (PVC) is van nature stijf, perfect voor buizen en slangen in de basisvorm. Voor handschoenen wordt PVC vermengd met een weekmaker om het materiaal flexibel en zacht te maken tot handschoenen. Dit goedkope materiaal wordt ook gebruikt voor het maken van douchegordijnen, tassen, schorten, waterdichte kleding zoals regenjassen en regenbroeken en veel meer gebruikelijke huishoudelijke artikelen. Vinyl biedt een goedkoop alternatief voor latexhandschoenen. Met een lossere pasvorm zijn deze handschoenen perfect voor toepassingen in de foodservice of voedselbereiding waar meerdere handschoenveranderingen nodig zijn.

In de loop van de tijd groeide het gebruik van vinyl handschoenen en werd het duidelijk dat een geschikt alternatief voor latex nodig was. Dit leidde tot de creatie van de derde generatie handschoenen, namelijk nitril handschoenen. Nitril materiaal biedt drie keer de perforatieweerstand van latex of vinyl. Omdat lichaamswarmte nitril handschoenen verwarmt, passen ze zich aan de pasvorm van de hand aan voor een betere, comfortabelere pasvorm. Dit synthetische materiaal is elastischer dan vinyl en kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, zoals medische gebieden, tandartspraktijken, productiefaciliteiten, schoonmaak, sanitaire voorzieningen en automotive om er maar een paar te noemen. Tandartspraktijken geven de voorkeur aan nitril handschoenen bij het hanteren van scherpe gereedschappen en instrumenten. De balans tussen verhoogde sterkte en vingergevoeligheid biedt de beste barrièrebescherming voor tandartsen en mondhygiënisten.

Deze latexvrije wegwerphandschoen biedt goede chemische weerstand tegen de meest voorkomende chemicaliën. Nitril is bestand tegen minerale oliën, plantaardige oliën, vet, benzine, dieselbrandstof en vele zuren. In feite worden nitrilhandschoenen aanbevolen voor gebruik met 76% van de gangbare chemicaliën op de markt. Om deze redenen worden nitril handschoenen aanbevolen voor de meeste industrieën en toepassingen op de markt.

 

 

Productieproces

Als de handschoenoplossing klaar is, is het productieproces vergelijkbaar voor latex en synthetische wegwerphandschoenen. Voordat het productieproces officieel kan beginnen, worden de keramische, handgevormde vormers gereinigd en klaargemaakt om langs de lengte van een voetbalveld te rennen. Elke lijn loopt door water en bleekwater om restanten van vorige runs te verwijderen en schoon te maken.

Bij het maken van synthetische handschoenen worden de vormers eerst gedompeld in een mengsel van calciumcarbonaat en calciumnitraat, een oplossing die de synthetische materialen helpt stollen rond de vormers. Zodra de vormers volledig zijn gedroogd, worden de vormers in tanks vol NBR of PVC ondergedompeld en vervolgens op hoge temperatuur verwarmd om de handschoenen te vormen terwijl ze drogen. Handschoenen worden meerdere keren ondergedompeld, voldoende om de dikte voor het eindproduct op te bouwen.

Handschoen kwaliteitstesten

Zodra wegwerphandschoenen volledig zijn afgewerkt en gedroogd, ondergaan ze een grondige inspectie voordat ze klaar zijn voor verkoop en gebruik. Voor industriële toepassingen met agressieve chemicaliën en oplosmiddelen moeten wegwerphandschoenen voldoende bescherming bieden voor de handen

Het eerste type handschoeninspectie omvat acceptabele kwaliteitslimieten (AQL). De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft de standaard gezet voor AQL voor handschoenen voor medische en examenkwaliteit.

AQL-testen wordt ook wel de Pinhole Leak Test genoemd. Deze test bepaalt of handschoenen geschikt zijn voor medische toepassingen. In deze test hangen de fabrikanten de handschoenen ondersteboven, vullen ze elke handschoen met een liter water en sluiten ze de handschoenen aan de manchet. Handschoenen worden gedurende twee minuten in deze positie gehangen om te zien of de handschoenen het water kunnen vasthouden. AQL als testmethode zorgt ervoor dat een bepaald percentage van de lekken in een batch kan optreden. Een partij van 100 handschoenen met een AQL van 3,0 zal bijvoorbeeld alleen drie lekken toestaan, of gaten die water doorlaten. Als er meer dan gemiddeld drie gaten in alle geteste batches zijn, voldoet de hele batch niet aan de norm. In dergelijke gevallen zullen fabrikanten het productieproces beoordelen om te bepalen wat aanpassing vereist.

Als deze testvereisten zijn voltooid, zijn de handschoenen klaar voor distributie voor verkoop en gebruik in medische of industriële toepassingen. Handschoenen worden vervolgens verpakt en verzonden voor distributie over de hele wereld.

Verschillende kleuren wegwerphandschoenen

Wegwerphandschoenen worden in verschillende kleuren aangeboden. Hoewel sommige kleuren meer voorkomen in de ene toepassing dan in de andere, worden sommige kleuren specifiek gekozen voor bepaalde toepassingen of taken.

Toen nitril handschoenen voor het eerst op de markt kwamen, hadden ze een manier nodig om onderscheid te maken tussen het nitril, latex en vinyl. De eerste generatie handschoen, latex, is van nature een licht ivoor, neutrale kleur.

Vinyl wegwerphandschoenen, zijn van nature transparant van kleur - wat overeenkomt met de transparante kleur van douchegordijnen. Derde generatie nitril wegwerphandschoenen werden op de markt gebracht in een lichtblauwe kleur om onderscheid te maken tussen de latex en vinyl ging door.

 

In de markt van vandaag worden nitril handschoenen aangeboden in een grote verscheidenheid aan kleuren. Automobieltechnici zijn bijvoorbeeld dol op wegwerphandschoenen  nitril zwart omdat de kleur geschikt is voor ruwe, vuile taken waarbij de zwarte kleur vuil, vet en vuil kan verbergen. Hoewel de kleur de bruikbaarheid van de handschoen niet verandert, heeft de zwarte kleur de voorkeur. Zo wordt in de voedselindustrie vaak gebruik gemaak van de kleur blauw, deze kleur is goed traceerbaar in een product.

Handschoen textuur

Dragers van handschoenen kunnen de omgeving niet altijd controleren, dus het kiezen van de juiste handschoen voor de toepassing is essentieel. Textuur is een belangrijke overweging bij het kiezen van de juiste handschoen voor de klus. Nitrile wegwerphandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende textuuropties. De textuur voor de handschoenen is afkomstig van de vormers van de handschoenen tijdens de productie. Handschoenen kunnen een textuur hebben op het hele oppervlak, de vingers, de vingertoppen, de binnenste handpalm en vingers van de handschoen of aan beide zijden van de handschoen. Als een handschoen tweehandig is, zijn beide zijden van de handschoen geruwd.

Gladde handschoenen hebben geen textuur op het oppervlak van de handschoen. Dit komt het meest voor bij vinyl handschoenen. Gladde nitril handschoenen zijn echter geschikt voor toepassingen zoals tandverzorging, haarverzorging, voedselbereiding en voedselvoorziening. Handschoenen die worden gebruikt in tandheelkundige toepassingen moeten soepel en comfortabel zijn tijdens het werken in de mond van een patiënt.

Micro geruwde textuur is de lichtste vorm van textuur en komt het meest voor bij nitril handschoenen met 95 procent van de nitril handschoenen die deze textuur bieden. Deze textuur heeft het uiterlijk van een licht geschuurd oppervlak en is geschikt voor taken waarbij kleine objecten of gereedschappen worden vastgegrepen. Micro geruwde textuur is ideaal voor medische toepassingen met de extra grip om gereedschappen en kleine voorwerpen te hanteren zonder patiënten of procedures te storen.

Een agressieve textuur of een stevige textuur is de meest intense textuur die wordt aangeboden voor wegwerphandschoenen. Een zwaardere textuur is ideaal voor het grijpen van kleine voorwerpen die glad of nat zijn. In industriële of fabrieksinstallaties zijn agressief geruwde handschoenen bijvoorbeeld ideaal voor het vastgrijpen van kleine hardware zoals bouten en ze op hun plaats te bevestigen bij het monteren van een groot deel of machine.

Handschoenen met een agressieve textuur, zoals een verhoogde textuur, vereisen meer materiaal en bieden daardoor extra dikte en bescherming met zowel textuur- als materiaalverbeteringen. Agressieve getextureerde handschoenen zijn het beste voor industriële toepassingen zoals de automobielindustrie, de verwerkende industrie en de industriële industrie. Ze bieden ook een sterkere grip bij het werken met zware onderdelen en machines.

 

 

 

Dikte van de handschoenen

Net als de verscheidenheid aan kleuropties en handschoentexturen variëren de dikte van de handschoenen enorm afhankelijk van de taak die voorhanden is. De dikte van de handschoen wordt bepaald tijdens het productieproces. Wanneer handschoenen worden gemaakt, worden keramische handschoenvormers op de vingers van de assemblagelijn naar beneden geplaatst. Terwijl de vormers langs de lopende band bewegen, trekt de zwaartekracht de oplossing naar de onderkant van de handschoen. Nadat de handschoenen volledig zijn gedroogd, zijn de vingers het dikste deel van de handschoen, terwijl de polsen de dunste zijn. Handig is dat in de meeste toepassingen wegwerphandschoenen de meeste slijtage aan de vingers hebben. Aldus zal het enigszins dikkere deel van de handschoen bestand zijn tegen het gebruik.

 

Anders dan de zwaartekracht, wordt de dikte van de handschoenen gemaakt door de vormers vaker in de oplossing te dopen. Telkens wanneer de formulieren worden gedompeld, wordt een extra laag oplossing over de vorige laag verspreid. Hoe vaker een handschoen wordt gedoopt, hoe dikker de uiteindelijke handschoen. Sommige handschoenfabrikanten gebruiken calciumcarbonaat als vulmiddel om het gehalte aan grondstof in een nitrilhandschoen te verminderen. Calciumcarbonaat is een van de meest populaire vulstoffen die worden gebruikt in de kunststofindustrie. Door de toevoeging van het vulmiddel kan de fabrikant minder grondstof gebruiken, meer in dezelfde batch produceren en elk kunststof product tegen een lagere prijs aanbieden. Deze opvulling helpt om een ​​glanzende afwerking aan het plastic te geven en een gladde afwerking te creëren. In de juiste hoeveelheid verhoogt calciumcarbonaat de sterkte en stijfheid van het plastic.

Diktefactoren van handschoenen zijn van invloed op de prijs van de handschoen; hoe meer materiaal wordt gebruikt om de dikte van de handschoen op te bouwen, des te duurder de kosten om te maken. Toepassingen zoals foodservice en voedselverwerking vereisen lichtgewicht handschoenen, die het best geschikt zijn voor kortdurende taken waarbij veranderingen in de handschoen vaak voorkomen. Niet alleen zijn de lichtgewicht handschoenen efficiënter om snel tussen taken aan en uit te glijden, ze zijn over het algemeen goedkoper. In het verleden waren vinyl handschoenen vaak de goedkoopste, lichtgewicht handschoen die op de markt verkrijgbaar is. Met de vooruitgang van technologie en formules zijn lichtere nitril handschoenen op de markt geïntroduceerd. Lichtgewicht nitril handschoenen bieden een hoge tactiele gevoeligheid en vingergevoeligheid met de extra voordelen van verbeterde chemische weerstand en perforatieweerstand in vergelijking met vinyl of latex.

.

 

 

Conclusie

Hoewel wegwerphandschoenen voor het eerst werden ontwikkeld voor de medische industrie, is de aandacht in de afgelopen tijd toegenomen tot veiligheid en bescherming in industriële markten zoals de automobielsector, voedselverwerking, voedselvoorziening, schoonmaak en sanitaire voorzieningen. Als het gaat om het maken van de beste handschoenkeuze uit de vele wegwerphandschoenen die momenteel op de markt zijn, is het van cruciaal belang om het beoogde gebruik te overwegen. Ten eerste moeten handschoenen die in contact kunnen komen met door bloed overgedragen ziekteverwekkers of andere lichaamsvloeistoffen voldoen aan de FDA-normen voor handschoenen van medische kwaliteit met een AQL van 1,5 . Wegwerphandschoenen voor alle andere doeleinden vallen in de categorie industriële kwaliteit, een minder stringente reeks vereisten die nog steeds voldoen aan de fabrieksnormen.

Vervolgens zal het beoogde gebruik bepalen welk materiaal het beste is voor de taak. Als herhaalde wijzigingen in de handschoenen nodig zijn, zoals een maaltijdservice of broodjeszaken waar een nieuwe handschoen nodig is voor elke klant, is een lichtere handschoen het beste. Verder zijn vinyl handschoenen bij frequente handschoenwisselingen de beste goedkope barrièrebescherming.

Nitril en latex handschoenen bieden een meer conforme pasvorm die meer handigheid en tactiele gevoeligheid biedt. Nitril biedt de sterkste chemische weerstand van alle handschoenmaterialen en is een latexvrij alternatief dat perfect is voor gebruikers met latexallergieën. Met de superieure chemische weerstand biedt nitril bescherming tegen producten op basis van aardolie, zoals benzine of olie, samen met bescherming tegen de meest voorkomende chemicaliën die op de markt verkrijgbaar zijn.

In andere situaties is het belangrijk om rekening te houden met de afwerking van de handschoenen. Als u werkt in een clean room of auto detaillering, dan zijn poedervrije handschoenen essentieel om te voorkomen dat de toegevoegde deeltjes in de lucht aan te trekken of het dragen van handschoenen. Als alternatief, als handschoenen voor een langere tijd worden gedragen, zal poeder in handschoenen overtollig vocht op de handen absorberen.

Handschoentextuur vermindert de oppervlaktewrijving of verbetert de grip. Micro geruwd textuur, die wordt aangeboden op 95% van de handschoenen op de markt is ideaal voor toepassingen met extra grip om gereedschappen en kleine voorwerpen te hanteren zonder patiënten of procedures te storen. Een sterk geruwde textuur is het beste voor toepassingen waarvoor extra contact met het oppervlak en een sterkere grip vereist is.

De dikte van de handschoen verhoogt de chemische weerstand met toegevoegd materiaal, maar vermindert de tactiele gevoeligheid en flexibiliteit. Hoe dikker de handschoen, hoe minder wendbaar en minder handigheid. De dikte van de handschoenen is van cruciaal belang in toepassingen die langdurig met agressieve chemicaliën werken.

 

Bij de Boer Dental kunnen wij u goed adviseren welke handschoen het meest geschikt is voor uw werkzaamheden. Neem gerust contact op met ons als u meer informatie wenst.

Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Inloggen
Or sign up here
Favorites
U heeft geen items in uw lijst.
Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters
Taal & Valuta
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »